Het verhaal van De Kluys


Wij zijn de brouwers van De Kluys. Sinds 2013 maken wij bijzondere bieren vanuit het biervriendelijke Neerlangel, de plaats met het ultieme record van de meeste brouwerijen per inwoner! Sinds de start van de microbrouwerij in De Kluys, zijn we hard gegroeid en hebben we onze intrek genomen in deprachtige oude hoeve naast De Kluys midden in Neerlangel. Dé perfecte locatie om in alle rust nieuwe heerlijke bieren te ontwikkelen en natuurlijk te proeven!


START  --  Brouwen in 'De Kluys'

Brouwerij De Kluys is in 2013 opgericht in de voormalige hermitage van kluizenaar en Franciscaner broeder Johannes. In deze woning in het centrum van Neerlangel, toepasselijk genaamd "De Kluys", heeft Johannes jarenlang als kluizenaar een eenvoudig maar inspirerend leven geleid. Vanuit De Kluys heeft hij jarenlang hard gewerkt aan de renovatie van de beroemde en eeuwenoude Kleine Sint Janskerk van Neerlangel. Nadat z'n missie was volbracht heeft hij zijn kluizenaarswoning verlaten en is hij teruggekeerd naar zijn broeders in het klooster. Enige jaren later zijn de brouwers in deze ruimte begonnen met het brouwen van verschillende bieren.MERK  --  De Godfried-bieren

Met een gevoel voor historie en respect voor onze omgeving zijn we op onderzoek gegaan naar de oorsprong van het dorp Neerlangel, voorheen genaamd Langel. Het resultaat van het onderzoek was dat Langel is gesticht rondom de eeuwenoude Sint Janskerk die is gebouwd in de elfde eeuw. Dit was in Brabant de tijd van de opkomst van het Hertogdom Brabant, om precies te zijn: de machtigste persoon destijds was dé grondlegger van het hertogdom: Godfried van Leuven, graaf van Graafschap Brabant en hertog van Neder-Lotharingen, dus de gezaghebber van heel Nederland en delen van België en Duitsland. Deze man had zo'n geniale bijnaam dat we ons eerste bier naar hem vernoemd hebben: Godfried Met Den Baard - Amber Tripel. Met de daarna volgende bieren Blonde Godfried - Blond én Het Wapen Van Godfried - Gerstewijn, houden we het erfgoed aan de grondlegger van Hertogdom Brabant, en dus de mogelijke stichter van Neerlangel, in leve. 


NU  --  De brouwerij anno 2021

De brouwerij van De Kluys is inmiddels verhuisd van de originele kluizenaarswoning naar de naastgelegen hoeve aan de Sint Jansstraat. Onze brouwerij beschikt hier over grote opslagruimte waar we onze gehele biervoorraad het hele jaar onder de perfecte condities, en op de juiste temperatuur kunnen houden. Naast onze gezellige en authentieke Kluyskamer, die ook kan dienen als proeflokaal en ontvangstruimte voor rondleidingen, beschikken we over een compleet uitgeruste brouwinstallatie waar we op geheel ambachtelijke wijze de meest exotische bieren kunnen maken.

 

Echter vinden wij dat bier gewoon goed moet zijn, dus als je op zoek bent naar platte pils, hop-overgoten IPA's of zure bommen, zul je deze niet vinden tussen onze Godfried-bieren.  Daarom ontwikkelen wij nieuwe bieren op eigen recept en met fruitige of kruidige toevoegingen, binnen de bierstijlen die deels worden geïnspireerd door de all-time meesters in bier, de perfectionistische Belgische monniken. De huidige bieren van de Godfried-serie die we op steeds meer plekken aanbieden worden allemaal gebrouwen op basis van huurbrouw. Zo kunnen wij ons volledig richten op het ontwikkelen van nieuwe heerlijke bieren en het uitbouwen van de brouwerij. Bovendien kunnen we op deze manier bieren blijven aanbieden van een constante topkwaliteit, gebrouwen met de best beschikbare brouwapparatuur en ingrediënten.